Čechtice, nenápadný poklad ve Středočeském kraji
27. 04. 2023

Čechtice, nenápadný poklad ve Středočeském kraji

Malé městečko vzdálené zhruba 15 kilometrů od Vlašimi, ani ne dva tisíce obyvatel, téměř žádná průmyslová aktivita ale stavby, péče o veřejný prostor a duch místa říkají, že se právě ocitáte ve velkolepém místě. Takové paradoxy mě vždy překvapí a mám je ze srdce rád. Existují místa, která na sebe nepoutají pozornost nijak zvláštními unikátnostmi, ať už jde o důležitost hospodářskou, památkářskou nebo zábavní, a přitom jejich bohatství existuje a je přítomné. Domnívám se, že takový silný dojem vytváří bohatá historie míst, která je stále přítomná. Jsem přesvědčen, že současné působení minulých dob ale dýchá jedině díky péči a neustálému rozvoji tamních pamětihodností k novým účelům s přihlédnutím k jejich minulého příběhu. Jedním z takových míst je i městys Čechtice ve Středních Čechách. 

 

Čechtice mají celkem 1412 obyvatel, leží v Křemešnické vrchovině a jejich rozloha tvoří necelých 40 km2. První zmínky o obci sahají až do roku 1315, kdy byly Čechtice farní vsí a během staletí se staly sídlem několika šlechtických rodů. Právě proto můžeme na náměstí najít trojkřídlý barokní zámek ze 17. století. Dalším důležitým barokním zámkem jsou Růžkovy Lhotice. Stavba z 18. století, která sloužila i jako pivovar a byla místem odpočinku pro Bedřicha Smetanu, jehož otec zámek pronajímal a posléze i odkoupil. V současnosti je v prostorách zámku muzeum, které se zabývá počátky Smetanovy tvorby a mimo jiné také věnuje pozornost dalším skladatelům, kteří se v regionu narodili. Například Josef SukJan Dismas Zelenka a Josef Dukát, působili zde ale i Richard WagnerGustav Mahler a další. Z hojného působení hudebních skladatelů by se dalo usoudit, že místí krajina musí být inspirativní.

 

Dnes jsou Čechtice velice aktivním městysem, ve kterém působí spolky se stoletou tradicí. Je zde například svaz včelařů, sbor dobrovolnických hasičů, myslivecké sdružení, Sokol nebo zahrádkářský svaz. Z místních novin, které městys vydává každý měsíc, je patrné, že společenský a komunitní život v obci je pestrý. Čechtické listy zvou například na každoměsíční Sedánek u kávy a čaje. V novinách se píše: Všichni, kteří se chtějí pobavit, jsou srdečně zváni.“

 

Podle nedávno zveřejněných výsledků serveru Irozhlas o kvalitě života v obcích v celé republice, získaly Čechtice index kvality života o hodnotě 70, což značí o vysoké spokojenosti místních obyvatel s tamějším životem. V obci jsou také veškeré služby každodenní potřeby, samozřejmě nechybí škola, mateřské škola, knihovna a další. 

 

Pokud máte zájem o bydlení v klidném prostředí v přírodě s aktivním občanským duchem, Čechtice vám mohu jedině doporučit: https://ondrejkucera.com/prodej-bytu-v-cechticich-u-vlasimi

Pro zajímavost přikládám ještě odkaz na místní noviny: https://www.mestys-cechtice.cz/assets/File.ashx?id_org=1888&id_dokumenty=3859

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení