Znáte rozdíl mezi patrem a podlažím?
24. 03. 2023

Znáte rozdíl mezi patrem a podlažím?

Popis nemovitosti nám může dát pěkně zabrat. Ať už se snažíme takový popis vytvořit nebo mu třeba porozumět nevyhneme se některým termínům, které mají přesnou definici a je podstatné jim porozumět v jejich konkrétním významu. Často nás neustálé vyhledávání informací zdržuje od porozumění textu, vybral jsem pro vás několik užitečných pojmů, které vám mohou práci s textem usnadnit. 

Tak například rozdíl mezi patrem a podlažím. Podlaží si můžeme představit jako podlahu, jeho počet v domě se rovná počtu podlah, které dům má, bez ohledu na to, zda se jedná o suterén nebo půdu. Patro nebo poschodí je pouze ta část domu, která je nad přízemím. Takže takový dům může mít klidně čtyři poschodí ale pouze dvě patra. U některých starších domů se můžete setkat i s pojmem mezanin, který označuje část domu mezi přízemím a prvním patrem. Takže pokud si v takovém starších cihlovém domě myslíte, že jste ve druhém patře, často se ocitáte v mezaninu a do druhého ještě zbývá pár schodů. 

Další pojem, který byl dřív spojován s průmyslovými stavbami, ale dnes hojně používaný i u rodinných staveb, je skeletová stavba. Jedná se doslova o kostrovou stavbu, nosný systém železobetonových, ocelových a nebo dřevěných staveb. Díky stavbě domu skeletovým systémem, můžete stavbu později rozšířit, než kdybyste stavěli či koupili stavbu postavenou na základových pasech s nosným stěnovým systémem. Tímto způsobem se původně začaly stavět průmyslové stavby, a to aby se daly prostorově přizpůsobit změnám. 

A konečně poslední sousloví, které jsem vybral jsou inženýrské sítě. Nejedná se totiž pouze o příjem elektřiny, jak si často lidé myslí, ale o celkový přívod a odvod energií, vody, plynu a také datových sítích. O napojení na inženýrské sítě jsem psal v souvislosti se soběstačnými domy, které využívají napojení na sítě pouze do určité míry nebo vůbec. 

Snad pro Vás bylo čtení tohoto příspěvku užitečné a případně vám i něco objasnilo.

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení