Zbývá necelý týden do podání daňového přiznání k dani z nemovitostí
24. 01. 2023

Zbývá necelý týden do podání daňového přiznání k dani z nemovitostí

Daňové přiznání musí podat víceméně každý, kdo v minulém roce s nemovitostmi nějakým způsobem zacházel. A to ať už jste nemovitost koupili, prodali, zdědili, získali darem anebo ji naopak postavili či provedli výrazné změny. Jako vlastník nebo prodejce jste ze zákona povinni o nových skutečnostech informovat finanční úřad. Lhůta pro podaní přiznání je do 31. ledna. 

Podání přiznání můžete učinit elektronicky pomocí Online finančního úřadu. Výhodou online přiznání je nejenom fakt, že nemusíte chodit na přílišný úřad, ale také možnost vaše údaje v přiznání ihned ověřit s údaji uvedenými v katastru. Tato služba se nazývá Ověření na katastr nemovitostí. Funkce dokáže kontrolovat správnost výměry pozemku, výši spoluvlastnického podílu na nemovité věci, zda je nemovitá věc přiznávána ve výši spoluvlastnického podílu či společným zástupcem anebo skutečnost, zda je nemovitá věc v katastru nemovitostí evidována. Abyste mohli tuto službu užívat musíte se přihlásit do Daňové informační schránky plus (DIS+). Přístup do ní můžete získat přihlášením se zaručenou identitou, přihlášením do datové schránku nebo pomocí přístupových údajů přidělených Finanční správou ČR. 

Po podání přiznání následuje další povinnost a to uhrazení daně, kterou vám finanční správa změří. Nejzazší datum pro zaplacení daně je 31. května. V roce 2021 byla zrušena daň z nabytí nemovitých věcí, podat přiznání ale musíte v každém případě. 

Pokud máte otázky k tématu daní, doporučuji Vám projít stránky online finančního úřadu, kde najdete formuláře, dokumenty i legislativu. https://adisspr.mfcr.cz/pmd/home

Formulář na daňové přiznání pak můžete nalézt konkrétně na tomto odkaze: https://adisspr.mfcr.cz/pmd/epo/podani/7ur9vI5KZkP_yfz6MZUo4h17/dne/dp5/zahlavi

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení