Vláda již může zastropovat ceny energií.
30. 09. 2022

Vláda již může zastropovat ceny energií.

Senát tento týden schválil novou novelu energetického zákona, díky které může vláda stanovit maximální ceny energií. Podle posledních informací chce cenu elektřiny omezit na šest korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu. Zastropuje se také i cena plynu, a to pravděpodobně na tři koruny za kilowatthodinu pro maloodběratele. Jeho maximální cena se bude týkat i kotelen v bytových domech, plynových tepláren a podniků s odběrem do 630 megawatthodin ročně. 

 

Přičemž bude platit, že smlouvy uzavřené na nižší ceny, budou platit až do ukončení doby takzvané fixace. Naopak zálohy vyšší, než je cenový strop, dodavatelé domácnostem automaticky sníží. Smlouvy proto není potřeba měnit. Zastropování cen elektřiny a plynu by měli lidé poznat na zálohách v listopadu. Cenové stropy by pak podle vlády měly platit i celý příští rok. 

 

Další podrobnosti jako rozsah odběru nebo kategorie odběratelů uvede vláda v dalším nařízení o cenách, a to pravděpodobně 5. října. Podobu návrhu totiž ještě ovlivní schůze ministrů energetiky EU, kteří budou jednat o regulacích předložených Evropskou komisí. Pokud se schválí předběžný návrh Evropské komise, pak dokonce vláda rozšíří cenový limit i na malé firmy. Chce pomoci nejenom domácnostem, ale také nemocnicím, samosprávám, domovům pro seniory a dalším poskytovatelům veřejných služeb. 

 

Do nynějších podzimních plískanic máme tedy alespoň nějakou pozitivní novinku a snad letošní konec roku nestrávíme pouze pletením svetrů a ponožek. 

 

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení