Víte, které revize jste jako majitelé nemovitosti povinni zajistit a jak často se musí provádět?
20. 07. 2022

Víte, které revize jste jako majitelé nemovitosti povinni zajistit a jak často se musí provádět?

Řekněme si upřímně, není toho málo, co jako vlastník nemovitosti musíte hlídat. Hromosvod, kontrola kvality vody, komín, kotel na pevná paliva, plynový kotel, revize kotle či bojler to vše jsou zařízení, která musí být pravidelně kontrolována. Tato povinnost se na majitele vztahuje ze zákona. Pokud byste takovou povinnost zanedbali, mohlo by vám hrozit krácení pojistného plnění nebo jeho úplné nevyplacení. Proto je důležité znát, které konkrétní revize jsou vyžadovány zákonem a v jakých intervalech je třeba je provádět.

 

Konec léta je ideální čas pro revizi nebo kontrolu komína. Čištění komínu by se mělo provádět alespoň jednou ročně. Stejně tak je i povinná revize, nicméně záleží na druhu používaného paliva. Jedná se o odstranění pevných látek, různých usazenin a nečistot ze spalinové cesty. Čištění komínů je nejvhodnější provádět vždy na konci léta, kdy je ještě hezké a teplé počasí a komín je vychladlý. Po kontrole komínu vám kominík či firma vystaví protokol o kontrole, který musíte uchovat pro případ kontroly ze strany pojišťovny. 

 

Máte-li v nemovitosti zaveden plyn, měli byste zajistit kontrolu rozvodů plynu a plynových zařízení ve společných prostorách domu, a to až po plynoměry jednotlivých majitelů či nájemníků bytů, jednou za rok. Pravidelná revize je vyžadována každé tři roky.

 

Poslední zařízení, které zmíním je hromosvod. U hromosvodu rozhoduje datum jeho pořízení. Pokud jde o hromosvod pořízený do 1. února 2009, je třeba provést jeho revizi jednou za pět let. U hromosvodů zřízených po tomto datu je třeba provádět každé dva roky vizuální kontrolu a úplnou revizi jednou za čtyři roky. Pokud do hromosvodu udeří blesk, je třeba zajistit novou revizi.

 

Doufám, že horké letní dny Vám nepřinesou blesky a hromy, ale naopak příjemně strávené večery na terasách nebo balkónech vašich domů.

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení