Poklady v Královských Vinohradech
09. 12. 2022

Poklady v Královských Vinohradech

Škrétova 10, Římská 2, nárožní dům nedaleko Národního muzea je jednou z perel městských činžovních domů Prahy. Byl postaven na konci 19. století (1882) se všemi architektonickými a urbanistickými nároky tehdejší doby, která zakládala na kvalitě staveb a také jejich stylového začlenění do okolního prostředí. 

Praha disponuje nádhernými domy z doby konce 19. století, které byly stavěny pro tehdejší měšťany. V té době se architekti, a to ať už v kulturní Vídni nebo Londýně, vrací k renesanci jako vzoru pro veřejné stavby. Můžete si například všimnout, že evropská muzea, galerie, knihovny nebo banky mají více méně jednotný novorenesanční styl. I architekt Hans Richter se nechal tímto stylem inspirovat a navrhl nárožní čtyřpatrový činžovní dům ve stejném stylu. Dům totiž stojí nedaleko Národního muzea, a tak s budovou Muzea stylově výborně splývá. Jedná se o stavbu, podle památkových ochránců, mimořádnou. Disponuje architektonicky vyváženým řešením všech uličních průčelí, jeho vertikálu zvýrazňuje rizalit ze tří stran nároží a pozornost upoutá i bohatá štuková výzdoba na architrávu. Dveře hlavního vstupu do domu jsou původní. 

Velmi hodnotné jsou také interiéry domu. Například bohatě ztvárněný vestibul, ve kterém můžete vidět nádherný neorenesančně štukový, kolorovaný kazetový strop. Dále točité schodiště nebo litinové mřížkové zábradlí. V bytech jsou zachovány dubové čtvercové parkety. Zajímavostí je také fakt, že původně na místě stávalo divadlo. Jmenovala se Averino a zabíralo samozřejmě větší část pozemku, protože však radní potřebovali větší zisky ze svých pozemků, nechali divadlo počátkem r. 1880 zbourat a vznikající blok rozparcelovali. Nádherné a podle dobových spisů i oblíbené divadlo tak padlo, ale alespoň na jeho místě vznikla důstojná stavba hodna obdivu. 

Ještě přidávám perličku. V domě žila naše světoznámá česká operní pěvkyně Ema Destinnová. Také se v domě na točitém schodišti natáčel jeden známý akční film. Víte jaký?

A to nejlepší na konec. V domě právě nabízím prodej jednoho úchvatného bytu s původními parketami v rohovém pokoji. Mrkněte na www.BytSkretova.cz, nebo se ozvěte. Rád Vás bytem a domem provedu osobně.

divadlo_averino_-_skretova_ul-_1 divadlo_averino_-_skretova_ul-_2 divadlo_averino_-_skretova_ul-_3 emmy_destinn

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení