Novela stavebního zákona je konečně schválena.
11. 05. 2023

Novela stavebního zákona je konečně schválena.

Pravidelně sleduji a aktualizuji pro vás informace o Novele stavebního zákona a tenkrát to již konečně vypadá na poslední příspěvek o tomto tématu. Novela je totiž schválena. Na čem se tedy vládní představitelé finálně dohodly a co úprava Stavebního zákona nakonec přinese?

 

Nově vznikne Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy. Tento nový úřad bude mít na starost dopravní a energetické stavby. Původní Nejvyšší stavební úřad a jeho další krajské stavební úřady nevzniknou. Povolení budou nadále řešit příslušné úřady jednotlivých obcí. Díky novým změnám, a to hlavně digitalizaci, se můžeme těšit na zrychlení procesu povolování staveb. Stavební úřad totiž sám obešle ostatní dotčené úřady a získá jejich vyjádření v takzvaném Koordinovaném závazném stanovisku. Nově také Novela zavádí povinnost dalšího povolení, a to v podobě Jednotného enviromentálního stanoviska (JES), jehož řešení by mělo být součástí Koordinovaného závazného stanoviska. A tak snad bude nakonec doopravdy platit jedno razítko a jedno řízení. Nicméně dá se předpokládat, že získání JES může celé řízení protáhnout. 

 

Nejdéle by ale měla být žádost vyřízena do 30 dnů, a to v případě staveb rodinných domů, pokud žadatel předloží všechny potřebné doklady. Stavební úřad může v určitých případech prodloužit lhůtu maximálně o 60 dnů. Když se někdo proti rozhodnutí úřadu odvolá, bude muset rozhodnout nadřízený úřad opět do 30 dnů. Celý proces má být digitalizován a stavebník dostane přístup do Portálu, kde bude moci řešení své žádosti sledovat. K přístupu do Portálu žadatel použije elektronickou identifikaci, jakou je například bankovní identita, eObčanka, NIA ID nebo kvalifikovaný elektronický podpis. 

 

Další důležitou změnou je také zrušení povolení ke zřizování nástrojů k obnovitelným zdrojům energie, jakými jsou například solární panely. Pokud budou panely do výkonu 50 kilowatt a splní bezpečnostní podmínky, povolení úřadu ani licence podle energetického zákona nebude potřeba. 

 

Snad vám zmíněné novinky ve změnách Stavebního zákona zjednoduší práci na vašich nemovitostech a usnadní váš život. 

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení