Neznámí majitelé nemovitostí. Nejste to náhodou i vy?
22. 12. 2023

Neznámí majitelé nemovitostí. Nejste to náhodou i vy?

Existuje celkem 138 tisíc pozemků a dva tisíce staveb bez určených majitelů. O vlastnictví staveb, polí a dalších pozemků se nikdo nepřihlásil. A komu by se nelíbilo zrovna před Vánoci zjistit, že je majitelem lukrativního objektu.  

Často jde o dědice, kteří o svém dědictví neví, respektive úřadům se nepodařilo nové majitele dohledat. Neexistuje někdo, kdo vám v minulosti mohl odkázal byt, zahradu, pole nebo dům? 138 tisíc pozemků je přeci velké číslo. Na přihlášení k případnému vlastnictví máte čas do konce roku. V lednu totiž stát převezme všechny nemovitosti s neznámým vlastníkem. 

Je také možné, že po úmrtí původního vlastníka nebyly nemovitosti řádně přepsány na dědice. Ti mají nyní poslední příležitost přihlásit se k majetku. Všechen majetek je zapsán v seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků. Pokud najdete v seznamu svého předka, stačí do konce roku podat podnět k dodatečnému projednání dědického řízení. 

Pozemky bez vlastníků, které po Novém roce připadnou státu, budou moci získat bezplatně obce. Ty už navíc plánují, jak na pozemcích postaví příjezdové cesty, protipovodňová opatření nebo veřejná hřiště.

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení