Neuvěřitelných 34 milionů tun uhlí kdysi vytěžili horníci v dole Mayrau na Kladně
17. 12. 2023

Neuvěřitelných 34 milionů tun uhlí kdysi vytěžili horníci v dole Mayrau na Kladně

Láká vás podívat se půl kilometru pod zemský povrch a nechat si vyprávět, jak se pracovalo v uhelných dolech? Tuto příležitost nabízí Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Z bývalého dolu Mayrau, jediným dochovaným a veřejnosti přístupným areálem v celém regionu, vytvořilo unikátní skanzen.

Těžba v dolu byla ukončena před dvaceti osmi lety a v celé Kladensko-rakovnické černouhelné pánvi probíhala těžba více jak 200 let. Za 120 let důlní činnosti zde bylo vytěženo 34 milionů tun uhlí. A skanzen vznikl ještě v době, kdy důl a těžba aktivně fungovala. Dnes už jde především o seznámení s hornickou minulostí města Kladna a pokud se vydáte na návštěvu, vrátíte se o necelých třicet let pozadu. Prohlídky totiž probíhají v duchu posledního pracovního dne.

Simulované důlní pracoviště vytvořilo Muzeum ve štole Homole, kde můžete spatřit i techniku dobývání uhlí. V Mayrau je pak těžní stroj Ringhoffer vyrobený roce 1905. Ve skanzenu se také pořádají výstavy, vzdělávací, kulturní a společenské akce. Láká vás navštívit důlní jámu Mayrau? 

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení