Neplést si pojmy s dojmy, ale hlavně jim rozumět. Znáte pojmy katastru nemovitostí?
09. 03. 2023

Neplést si pojmy s dojmy, ale hlavně jim rozumět. Znáte pojmy katastru nemovitostí?

Katastr užívá několik pojmů, pod kterými se schovávají důležité informace, mnohdy jsou to termíny, pod kterými nejsme schopni mít konkrétní představu o jejich významu. Vybral jsem proto několik často užívaných pojmů, které se pokusím vysvětlit a snad vám tím i usnadním práci s katastrem. 
 
Začněme termínem List vlastnictví (LV). Jedná se o dokument, který obsahuje údaje o vlastníku nebo vlastnících nemovitosti. Je rozdělen do několika částí A, B, B1, C, D, E a F. Najdeme v něm také práva, která se váží k vlastníkovi a k nemovitostem nebo jednotkám v jeho vlastnictví. 
 
Věcné břemeno vlastníkovi nemovitosti ukládá zákonnou povinnost něco vykonat ve prospěch jiné osoby či nemovitosti. Jeho nejčastější užití je tak třeba právo na dožití určitých osob v nemovitosti nebo například zajištění průjezdu sousedům přes pozemek, když jde o důležitou příjezdovou cestu. Věcné břemeno zkrátka omezuje vlastníka nemovité věci ve prospěch jiného tak, že je povinen něco trpět, něco konat nebo se něčeho zdržet. 
 
Katastrální území je technická jednotka, která označuje místopisně uzavřený a v katastru společně evidovaný soubor nemovitostí. Katastrální mapa je pak mapa velkého měřítka s popisem, která vám zobrazí všechny nemovitosti a katastrální území, které jsou v katastru.
 
BPEJ neboli bonita zemědělské půdy najdete zobrazen v katastrální mapě pod pětimístným kódem. Vyjadřuje možnost využívání pozemku k zemědělskému hospodaření, zohledňuje nadmořskou výšku, vypovídá o terénu, vláhových poměrech nebo jiných omezení při hospodaření na půdě.
 
Mohl bych pokračovat dalšími pojmy a pokud byl pro vás tento příspěvek byl užitečný, rád vysvětlím další termíny v některém ve svých následujících příspěvcích. Hlavně ať se vám v katastru dobře pracuje.
Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení