Máte datovku? Od Nového roku je povinností pro všechny podnikatele.
02. 03. 2023

Máte datovku? Od Nového roku je povinností pro všechny podnikatele.

Máte datovku? Od Nového roku je povinností pro všechny podnikatele.

Snaha o digitalizaci státní správy a rychlejší komunikaci mezi úřady a živnostníky vyústila v povinnost používání datové schránky. Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů definuje datovou schránku jako elektronické úložiště, které je určeno k doručování orgány veřejné moci, provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci, dodávání dokumentů fyzických osob, podnikajících fyzických osob a právnických osob.


Schránku zřizuje a spravuje Ministerstvo vnitra, zřídí ji bezplatně a bezodkladně poté, co obdrží informaci o zapsání fyzické osoby do evidence nebo rejstříku. Týká se také advokátů, daňových poradců, soudních tlumočníků, insolvenčního správce nebo znalce. Pokud jste v minulosti nepožádali o zřízení datové schránky, bude vám automaticky státem zřízena. Pokud jste nově podnikajícím subjektem, má úřad na zřízení tři měsíce. Schránka vám bude zřízena i v případě, že máte pozastavenou živnost, avšak komunikace směrem od úřadů k vám bude velmi omezená.

Přístup do datovky získáte poštou do vlastních rukou, bez možnosti náhradního doručení, na adresu uvedenou v evidenci obyvatel nebo v příslušném rejstříku.


Vřele vám doporučuji vaši datovou schránku kontrolovat, protože zprávy do ní dodané se považují za doručené deset dní po odeslání, a to i v případě, že jste se do schránky ani nepřihlásili. Podle statistik přibylo v lednu celkově 290 864 nových schránek.

Kdy jste naposledy otevřeli tu Vaši?

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení