Inflace a co s ní?
05. 08. 2022

Inflace a co s ní?

Inflace je obvykle chápána jako opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty, kupní síly, dané měny vůči zboží a službám, které spotřebitel kupuje. Jednoduše řečeno, pokud je v ekonomice přítomna inflace spotřebitelských cen, pak na nákup téhož koše zboží a služeb potřebujeme čím dál více peněz. 

 

Trh, ve kterém se v naší zemi pohybujeme je volný, jeho podoba závisí na nabídce a poptávce, ovlivňuje jej politická situaci nebo také přírodní katastrofy. Podléhá tedy mnoha vlivům, které hodnotu kupní síly neustále mění. Na to reaguje vláda a Česká národní banka, které se snaží tuto situaci zabrzdit, jedním z příkladů je již ono zvyšování sazeb a tím „zdražování peněz“ na trhu. 

 

Zvyšování sazeb jako reakce na inflaci, ale nutně neznamená katastrofu. Jedná se pouze o jakýsi nástroj, se kterým můžeme náročné období překlenout. ČNB nám takovým krokem říká, že není vhodná doba na utrácení, ale spíš na spoření a investování. Například se zvyšujícími se úrokovými sazbami u hypoték, můžete očekávat zvýšení úroků na spořících účtech, termínovaných vkladech nebo u dluhopisů. A to se opravdu děje. 

 

Hlavním tématem pro toto období je především spoření a investování. A to investovat nejlépe do takových produktů, které vás dlouhodobě uchrání a jejichž hodnota je stabilní. Těmi jsou samozřejmě drahé kovy nebo nemovitosti, které vám hodnotu peněz opravdu nesníží. Ale naopak vám přinesou vědomí toho, že máte v rukách něco cenného, co vám v nejhorším případě nouze, může pomoci.  Rád bych vás podpořil, abyste se nebáli své prostředky investovat do kvalitních a z hlediska úspor, co možná nejefektivnějších investic. Pokud se tak chystáte učinit, neváhejte mě kontaktovat o radu. 

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení