Green deal a s ním víc než bilion českých korun do regionů. Jaké příležitosti nám přináší dekarbonizační transformace?
19. 12. 2023

Green deal a s ním víc než bilion českých korun do regionů. Jaké příležitosti nám přináší dekarbonizační transformace?

Zateplení, výměna oken a vchodových dveří, solární ohřev vody, dešťovka nebo zelené střechy, to vše jsou příklady dotací, na které můžete už nějakou dobu žádat v rámci programu Nová zelená úsporám. Dotační program vznikl reakcí na Pařížskou dohodu, jejímž dalším produktem je i dnes hodně diskutovaný Green deal.

Emotivně zatěžkaný green deal by bylo dobré vyvést na světlo objektivity a pojmout jej jako příležitost, díky které může nejenom vzniknout mnoha pracovních příležitostí, ale také možností, jak renovovat naše domácnosti. Začněme proto fakty. Samotná dohoda o Green dealu není zákonem, ale pouze navrhuje opatření, které nabývají legislativní podoby jako například balíček Fit for 55. Zelený úděl neznamená zákaz uhlí, stop jádru nebo výrobě spalovacích motorů, ale přináší strategie do všech sektorů hospodářství, jehož cílem je efektivně transformovat hospodářství s cílem nulového znečištění. Jedná se o velkou transformaci, na níž do Česka přichází více než bilion korun na investice do regionů, průmyslu, dopravy či zemědělství.

A co se chystá? Například nová infrastruktura pro alternativní paliva, podpora udržitelné lesní bioekonomiky a hlavně nové příležitosti pro investice, inovace a tvorbu pracovních míst. Dohodu v roce 2021 schválila Evropská komise a klade si za cíl začlenit do právních předpisů, aby se Evropa stala do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem, konkrétně prvním „klimaticky neutrálním blokem“ na světě.

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení